Bilka, producătorul de acoperişuri deţinut de Horaţiu Ţepeş, deschide o fabrică de panouri termoizolante în 2021
Producătorul de acoperișuri Bilka din Brașov a investit 5 mil. euro în 2020 și va livra o fabrică nouă de panouri termoizolante anul viitor
În primele nouă luni din 2020, Bilka Steel a înregistrat afaceri de 595 de milioane de lei (adică 122 de milioane de euro), după o creștere de 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Producătorul de acoperișuri Bilka Steel din Brașov, deținut de omul de afaceri Horațiu Țepeș, a investit anul acesta 5 milioane de euro, parte dintr-un proiect investioțional mai amplu, demarat anii trecuți.
„Anul acesta am continuat, conform planului, investițiile pe care le aveam în derulare pentru dezvoltarea sectorului industrial, iar investițiile totale din 2020 s-au ridicat la 5 milioane de euro. Proiectul de dezvoltare se ridică în total la peste 25 de milioane de euro. Amânarea sau anularea investițiilor pe fondul pandemiei ar fi reprezentat o greșeală care ne-ar fi costat dezvoltarea viitoare”, spune Horațiu Țepeș.
Astfel, compania are programate investiții și în anii următori. Compania Bilka este angrenată într-un plan amplu de investiții, totalizând 25 milioane de euro, care ar urma să se concretizeze în extindere capacităților de producție, pentru dezvoltarea diviziei de produse cu destinație industrială. În urmă cu doi ani, compania a achiziționat platforma industrială Hidromecanica 2 Brașov, din vecinătatea halelor deja deținute, pentru a se extinde.
„Planul de investiții pentru 2021 vizează finalizarea primei etape din dezvoltarea diviziei de produse pentru construcții industriale, în urma căruia vom inaugura fabrica de panouri termoizolante şi alte profile cu utilizare în construcţii industriale, urmând să demarăm și alte etape de investiții pentru continuarea dezvoltării gamei de produse.”
În primele nouă luni din 2020, Bilka Steel a înregistrat afaceri de 595 milioane lei (adică 122 de milioane de euro), după o creștere de 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Deşi în perioada martie-aprilie (2020 – n. red.), vânzările au înregistrat scăderi cauzate de starea de urgenţă, începând cu luna mai businessul s-a redresat, am revenit la condiţiile normale de livrare şi am depășit prognozele inițiale pentru primele nouă luni. Pentru finalul anului, estimăm menținerea ritmului de creștere din primele nouă luni, o evoluție a afacerilor la peste 167 milioane euro, cu aproximativ 20% mai mult față de nivelul raportat anul trecut. Am traversat această perioadă, în contextul pandemiei, mult mai bine decât se estima la început”, mai spune Horațiu Țepeș.
Totuși, incertitudinea economică, politică și sanitară din această toamnă, face ca antreprenorul să fie rezervat în ceea ce privește preconizările pentru anul viitor.
„Pentru modelul nostru de business, este important să avem creșteri semnificative pe toate liniile: divizia de rezidențial, divizia de industrial, vânzările naționale sau exporturile, așa cum s-a întamplat și anul acesta. Acest aspect face ca factorii externi să nu afecteze puternic businessul, lucru care ne face să fim optimiști și pentru evoluția vânzărilor companiei de anul viitor.”
Pe lângă investițiile în producție, Bilka Steel se concentrează și pe procesele de digitalizare și tehnologizare la nivelul compniei, pentru a eficientiza modul de lucru.
„Ne-am făcut toate scenariile și suntem pregătiți și pentru cel mai rău dintre ele. Ne-am uitat și continuăm să ne uităm permanent pe venituri, costuri, investiții și dimensiunea aparatului, însă, în tot acest timp nu am luat nicio măsură bazată pe frica de ce va fi. Ne-am axat în principal pe semnalele primite din industrie și de la parteneri, decât pe cele venite din spațiul public.”
Oficialii Bilka Steel au luat măsuri de precauție și igienă pentru siguranța angajaților, măsuri care, între timp, au devenit o obișnuință. Compania are 550 de angajați, dintre care 350 în producție, toți în Brașov, acolo unde se află fabrica.
Articol publicat în Ziarul Financiar, 27 octombrie 2020, autor Alina-Elena Vasiliu