Articol CAPITAL – Acoperiș anticriză
Acoperiş anticriză
Într-o perioadă în care majoritatea producătorilor de materiale de construcţii au fost încercaţi de insolvenţă, antreprenorul braşovean Horaţiu Ţepeş a reuşit să îşi dezvolte o afacere în producţie care a ajuns anul trecut la un rulaj de 23 mil. euro.
Prima investiţie considerabilă realizată de Ţepeş în Bilka Steel a fost definitivată în 2008, când a cumpărat, cu 200.000 de euro, prima linie de producţie de ţiglă metalică şi accesorii pentru acoperiş în Braşov. În acel moment, fabrica îşi desfăşura activitatea pe o suprafaţă de 4.500 mp. Un an mai târziu a achiziţionat prima linie de producţie pentru tablă cutată, urmată în 2011 de investiţii pentru introducerea în portofoliu a unui nou produs.
Anul trecut, Ţepeş a mai alocat încă 3,5 mil. euro în mutarea activităţii într-o hală de producţie de 17.500 mp, extinderea birourilor pe 1.000 mp. „În cei şapte ani de activitate, Bilka Steel a investit peste 6 mil. euro din fonduri europene, credite bancare şi profitul anual în liniile de producţie automatizate pentru ţiglă metalică, tablă cutată, accesorii pentru acoperiş şi componentele sistemului pluvial, hale de producţie, depozit şi clădire de birouri şi flota de camioane”, contabilizează Horaţiu Ţepeş.
Extindere agresivă
Anul acesta a demarat un plan investiţional în valoare de 5 mil. euro, care se va încheia în 2016. Prima etapă a acestui program a vizat achiziţia activelor imobiliare ale fabricii de piese auto Romlag Braşov, aflată în faliment din octombrie 2011. Practic, antreprenorul a cumpărat halele de producţie care ocupă circa 27.000 mp din platforma industrială Rulmentul Braşov, unde îşi desfăşoară activitatea şi Bilka Steel.În urma acestei extinderi, producătorul a ajuns să deţină o suprafaţă de circa 45.000 mp pe care sunt organizate depozite, linii de producţie şi spaţii de birouri. Ţepeş vizează continuarea extinderii halelor prin cumpărarea sau concesionarea a încă 15.000 mp din platforma Rulmentul, pentru a ajunge la suprafaţa optimă necesară investiţiilor pe care şi le-a bugetat pentru următorii trei ani.„Am înaintat deja o documentaţie către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi am purtat discuţii şi cu reprezentanţii primăriei în acest sens. Sperăm ca, până la sfârşitul primului semestru al acestui an, să concluzionăm aceste discuţii”, menţionează omul de afaceri, care nu exclude din planul de extindere și nici posibilitatea achiziţionării unui producător local.Începând cu luna mai, Ţepeş se aşteaptă să aibă capacitatea lunară de a produce, ambala şi livra circa 2,5 mil. mp de ţiglă metalică, tablă cutată şi plană. Anul trecut piaţa autohtonă de ţiglă metalică s-a ridicat la 17 mil. mp, în creştere cu 5% faţă de 2012.
Provocarea preţurilor
Preţul oţelului şi cursul valutar sunt principalii factori care contribuie la fluctuaţia preţului produselor finale ale Bilka Steel. Atât anul trecut, cât şi în prima parte a acestui an preţurile oţelului şi cursul valutar au fost stabile, ceea ce îl determină pe Ţepeş să mizeze pe o stabilizare a preţurilor de vânzare în 2014. Totuşi acciza la carburanţi de 0,07 euro/litru, aplicată din aprilie, pune o presiune mare pe preţul final, în contextul în care o mare parte din cheltuielile anuale ale Bilka sunt cu transportul. „Ne-am putea descurca mai ușor cu această scumpire dacă s-ar face în condiţiile unei infrastructuri dezvoltate, care să ne ajute la livrarea comenzilor într-un timp mai scurt.om încerca să acoperim pe cât posibil această creştere, pentru a nu fi resimţită de clientul final şi nici de partenerii noştri. Sperăm să nu ne confruntăm şi cu alte decizii care să nu ne permită menţinerea preţurilor la acelaşi nivel”, conchide Ţepeş.6 mil.euro a investit Horaţiu Ţepeş în dezvoltarea producţiei de ţiglă metalică de la Braşov.